Cal implementar la llei de la Renda Garantida de Ciutadania sense trampes ni restriccions

La llei de la Renda Garantida de Ciutadania (RGC) va ser aprovada per unanimitat al Parlament de Catalunya el 12 de juliol del 2017, fruit de la Iniciativa Legislativa Popular (ILP) promoguda el setembre del 2011 per l’Assemblea de treballadors i treballadores a l’atur de Barcelona i organitzacions socials, cíviques i sindicals, en resposta a la retallada brutal del govern d’Artur Mas a la prestació de la Renda Mínima d’Inserció.

La Comissió Promotora de la ILP de la RGC, després de l’aprovació de la llei, va decidir continuar activa per verificar-ne el compliment i impulsar iniciatives per millorar-la. Durant més de set anys, hem constatat la implementació restrictiva de la llei en totes les administracions de la Generalitat de Catalunya amb l’objectiu de reduir la despesa pública, amb nombroses denegacions injustes que han donat lloc a recursos i reclamacions al contenciós administratiu i, després, al jutjat social.

La congelació de l’IRSC (Indicador de Renda de Suficiència de Catalunya) del gener del 2010 al desembre del 2022 va suposar que, des de l’inici de la implementació de la llei el setembre del 2017, el poder adquisitiu de la prestació es reduís el 15%. A partir del 2023, l’IRSC es va incrementar, però el percentatge ha estat inferior a l’Iprem (Indicador Públic de Renda d’Efectes Múltiples), que serveix per calcular la quantia de l’Ingrés Mínim Vital (IMV).

El 2025, mentre l’increment de l’IRSC ha estat d’un 3% i la quantia de la prestació de la renda garantida per a un titular ascendeix a 778,49 euros al mes, l’Iprem estatal -i, per tant, la quantia de l’ingrés mínim per a una persona- ha pujat el 9%, 658 euros al mes. Atès el caràcter subsidiari de la renda garantida respecte de l’IMV, l’administració de la Generalitat s’estalvia una quantitat creixent de despesa pública que podria emprar-se en millorar la llei de la RGC i augmentar la seva taxa de cobertura i suficiència.

La Comissió ha impulsat aquests anys millores de la llei, com ara la reducció de sis a dos mesos del període de carència d’ingressos per sol·licitar la prestació. I ha fet aportacions a la proposició de modificació de la llei registrada primer pel grup parlamentari En Comú-Podem i, després de les eleccions del 2024, pel grup Comuns.

Falta de coordinación entre les administracions

L’aprovació de la llei estatal de l’IMV també ha afegit dificultats en la tramitació de la prestació de la RGC en ser subsidiària de l’IMV. Les deficiències de coordinació entre les administracions estatal i de la Generalitat en la gestió d’ambdues prestacions va ocasionar un greu problema de pagaments indeguts que va afectar més de 9.500 famílies vulnerables, a les quals el Departament de Drets Socials va requerir per carta retornar aquestes quantitats. La Sindicatura de Greuges de Catalunya, la Comissió Promotora de la RGC i altres entitats van denunciar l’incompliment de la doctrina del Tribunal Europeu de Drets Humans recollida en la sentència Cakarevic, que estableix que la persona que rep una prestació per error de l’Administració no està obligada a retornar-la. Al final, Drets Socials es va comprometre a registrar una norma per condonar aquests deutes. També van anunciar la millora de la coordinació entre prestacions, que seria efectiva en un 90% el setembre del 2025.

L’evolució de la implementació de la RGC és molt preocupant: segons les dades publicades per Drets Socials el desembre passat, hi havia 145.636 persones beneficiàries de la prestació de la RGC i del complement al col·lectiu no activable, 8.847 persones menys que el juliol del mateix any. La taxa de cobertura de la RGC sobre la població amb privació material severa a Catalunya, el 8,9% segons les últimes dades d’Idescat, ha descendit del 21,65% el juliol del 2024 al 20,41% al desembre.

És urgent iniciar la tramitació de la proposta de modificació de la llei de RGC registrada pels Comuns el 17 d’octubre del 2024, que també recull aportacions importants de la Comissió Promotora de la RGC: una prestació complementària d’infància, compatibilitat amb les rendes del treball sense limitar-la al temps parcial, reducció del període de residència a un any per accedir a la prestació, actualització anual de l’IRSC amb l’IPC (Índex de Preus de Consum) de Catalunya i recuperar-ne la plena revalorització durant el temps que va estar congelada, inclusió d’una prestació complementària sobre habitatge…

Apel·lem als grups parlamentaris que comparteixen l’objectiu d’augmentar la taxa de cobertura i de suficiència de la prestació de la RGC a col·laborar per millorar-la i no permetre que en el tràmit parlamentari s’empitjori la llei 14/2017 de 20 de juliol, mitjançant la seva derogació i modificació regressiva per sostreure a la sobirania del Parlament la regulació per llei d’aspectes essencials del dret a la RGC.

La Comissió Promotora i les entitats socials, cíviques i sindicals que impulsem la ILP de la RGC farem tot el possible per millorar la llei i que les Administracions la implementin sense trampes ni restriccions. També seguirem assessorant les persones que sol·liciten la prestació cada dijous de 16 a 18 hores al local de la Favb al carrer d’Obradors 8-10.

Compartir