Tots els articles
Auesta és una història d’excavació, de lluita contra la terra dura: la que va portar a la construcció del Metro de Barcelona. D’aquella fita, d’aquella tasca ingent, de la qual es va complir un segle el passat 30 de desembre, potser només en recordarem els grans noms. L’enginyer Santiago Rubió i Tudurí, que va optar…
Per als lectors de Carrer, Manel Puyal és el caricaturista que ens va fer somriure des del primer número, però ens va deixar mig orfes l’abril del 2022 quan va patir un ictus. Es va anar recuperant, però ja no va tornar a dibuixar. Va fer el mutis final -al que tantes vegades havia representat…
El Centre Social de Sants, una de les associacions veïnals més antigues de la ciutat, demana recuperar la gestió del local històric del carrer d’Olzinelles número 30. L’entitat va haver d’abandonar-lo provisionalment el novembre del 2022 per unes obres integrals de l’edifici, que s’espera que finalitzin a final del pròxim mes d’abril. Tot i això,…
El 47. Un home, un autobús, el destí d’un barri”. Amb aquest lema va arribar als cines el 6 de setembre la pel·lícula El 47, dirigida per Marcel Barrena i que, sens dubte, ha estat un èxit, situant-se com la segona millor estrena en català de l’última dècada. El 47 és un film sobre el…
Barcelona, cap a on vas?”. Recurrent en el darrer mig segle d’història de la ciutat, aquesta pregunta segueix paradoxalment vigent tot i que, a banda de múltiples articles i reflexions, se li han dedicat literalment dos llibres. El primer, Barcelona, ¿a dónde vas?, de Francesc Martí Jusmet i Eduard Moreno, ha fet ara 50 anys.…
Les rondes són una infraestructura creada amb motiu dels Jocs Olímpics del 1992, unes vies que envolten la ciutat per esponjar el trànsit de vehicles. En el cas de la ronda de Dalt, va suposar una ferida per als barris de muntanya del districte d’Horta-Guinardó. “Amb la seva construcció, uns barris que estaven comunicats van…
Porta tallafocs. Aïllant. Gris aparcament Carrefour. Metàl·lica. Amb frontisses. A la fulla que no dona al replà, paraules magnètiques posades de qualsevol manera, com si la porta d’entrada a la casa fos en realitat la porta del frigorífic. La porta antirobatoris, antivàndals, antitot, i despersonalitzada, tipus franquícia, l’obre el seu propietari, Jordi Papell (carrer de…
L’impacte que va causar en el jove periodista la visita a les barraques de la Riera Blanca va marcar la seva trajectòria posterior
Antonio Martín Martín forma part d’una generació de professionals sense els quals el moviment veïnal no hagués assolit moltes de les seves fites històriques. Arquitectes, urbanistes, sociòlegs, periodistes i -com ell- advocats que complementaven amb coneixements tècnics la rauxa dels veïns i les veïnes, que s’unien, sota el paraigua de les noves associacions veïnals, per…
El darrer dia de la Yolanda va ser una autèntica merda. Se’l va passar ficant en bosses d’escombraries la robeta dels dos nens -G., del 2014, i A., del 2019-. “No puc quedar-me al carrer sense res; m’enduré això, per si…, no fos cas que…”. Ella no veu les coses en blanc i negre, respira…
Superficial és una paraula que sovint es fa servir en clau pejorativa: “Que manca de profunditat”, diu la segona accepció que preveu el Diccionari de l’Institut d’Estudis Catalans. Tot i això, les superfícies poden explicar moltes coses rellevants. La superfície dels edificis i dels murs d’un barri també ens expliquen la seva història urbanística, cultural,…
El setembre, el govern de Collboni, pressionat pel ‘lobby’ del cotxe, va encarregar un estudi per buscar “traçats alternatius”