Caurà una pluja de milions als barris de Ciutat Vella?

Les conseqüències negatives de la Copa Amèrica es notaran, sobretot, als barris més propers a l’esdeveniment. Tots els barris de Ciutat Vella se’n veuran afectats i, en alguns, ja s’hi noten aquests canvis. Ja coneixem ofertes de compra d’habitatges al Raval, el Gòtic i la Barceloneta, amb la intenció de llogar-los a preus desorbitats durant el 2024, o veiem l’obertura d’alguns comerços amb productes de luxe a indrets on mai no tindrien demanda. Per exemple, el lloguer de cotxes esportius superexclusius a prop de la Barceloneta per fer una volta pels nostres carrers, com si fos el circuit de Montmeló.

Tots aquests canvis són defensats per alguns gremis de comerciants, restauració i hostaleria, amb l’argument que ens portaran una pluja de milions, però no expliquen com es repartiran aquests milions ni quants en posen les nostres administracions públiques.
O sigui, amb els nostres diners.

Segons les darreres notícies, les Administracions aportaran a l’esdeveniment 55 milions d’euros -com a mínim-, mentre anuncien només 200 milions en habitatge social a la ciutat. Els sous dels treballadors de bars, restaurants i hotels són de vergonya i els preus que els negocis paguen a l’Ajuntament per les terrasses són ridículs comparats amb el que els costa el lloguer dels seus locals. Fins i tot, accepten pagar més de lloguer als propietaris si tenen espai per a terrassa, ja que el seu negoci pot tenir més rendibilitat a costa de l’espai públic baratíssim.

Una història coneguda

A Ciutat Vella coneixem bé la falsedat dels defensors de la iniciativa privada quan parlen de benefici per a tothom. Coneixem bé els problemes de la massificació turística i els canvis que provoca en el tipus de comerç -monocultiu turístic-; en l’ús del transport públic -allaus a les parades de metro o col·lapse d’autobusos-; en el col·lapse de vianants a certs carrers; en l’augment de la delinqüència de carrer i de guant blanc; en l’augment de les desigualtats socials i la persecució dels perdedors…

Per no parlar de l’augment de la brutícia, del soroll, dels botellots i del consum d’aigua -durant una forta sequera-, així com altres beneficis que deixa la visita de 20 milions de visitants a l’any, mentre que els beneficiaris no en paguen el cost a l’Ajuntament.

Com a herència, la Copa deixarà barris buits. La compra d’habitatges per llogar-los temporalment a preus elevadíssims durant aquest any expulsarà veïns i veïnes d’aquests barris de manera permanent. Quan acabi la competició, els especuladors actuals segurament els intentaran vendre a granel a fons d’inversió o els deixaran en mans de narcotraficants, com ja ha passat els últims anys.

No estem d’acord amb tot això i exigim, com a mínim, que s’estableixin mecanismes per compensar l’impacte al veïnat; que es reguli de manera efectiva el mercat de l’habitatge; que es tanquin els allotjaments turístics il·legals; que s’impedeixi el lloguer de temporada; que es frenin els desnonaments fins passada la competició; que es limiti l’espai de les terrasses; que augmenti la freqüència del transport públic i que es garanteixin els drets laborals dels treballadors i treballadores.

Compartir