Genealogia feminista de dones, trans i lesbianes

Les lesbianes sempre hem estat en les lluites socials, colze a colze amb el moviment feminista, amb els gais i lxs trans. Tenim una llarga història de lluites conjuntes i una genealogia pròpia que, a Barcelona, arrenca amb el Grup en Lluita per l’Alliberament de la Lesbiana (GLAL), i continua amb un munt de grups que majoritàriament han desaparegut: Comissió de Lesbianes de l’Eix Violeta, Red de Amazonas, Grup de Lesbianes Feministes de Barcelona, La nostra Illa -avui, encara vigent-, Lesbos -de la Coordinadora Gai i Lesbiana de Barcelona-, Fes-Lu (Festivitats Lúdiques), Les Noies del Casal -lesbianes del Casal Lambda, avui també vigent-, Salario Debido a las Lesbianas; QueroSeno. Cultures i identitats lesbianes. O no?; Mambo (Momento Autónomo de Mujeres y Bolleras Osadas), Les Atakás, Kafeta de la Revol; Comando LFRO: Lesbo Feministes Radicalment Orteres (Les Ortos); Escola Bollera, I Visqueren Felices… Una herència lesbiana que ha nodrit els activismes actuals: Bollos en Teoria -l’espai lesbiano feminista de Caladona-, Visibles (Festival de Cultures Lesbianes) i La SAL (Suport i Autonomia Lesbofeminista), a més de les lesbianes que formen part del Centre LGTBI de Barcelona, de l’Observatori contra l’Homofòbia, del Pride, de Centres Socials Ocupats, de locals de difusió de coneixements feministes i queer, com la Raposa, la llibreria Prole…

Som una força present i plural que s’imposa a l’oblit i a la invisibilització. Sempre hem estat en primera línia reclamant els nostres drets, lluitant per existir, ensenyant un cos col·lectiu implicat en l’eclosió del transfeminisme, interrogant el racisme, el capacitisme, el capitalisme, l’homofòbia, la transfòbia i la lesbofòbia; posant en evidència i denunciant els privilegis blancs, funcionals, de classe, heterosexuals i cisgènere que ens travessen.

Els feminismes que no exclouen les seves pròpies carns han estat una força que ha catapultat les lluites feministes al centre de les polítiques i mobilitzacions socials. I ho continuarem fent! Perquè juntes som més fortes! Perquè tenim una llarga experiència de lluita feminista conjunta i conjugada entre totes i totis: dones, lesbianes i trans.

Bárbara Ramajo és membre de Bollos en Teoria, l’espai lesbiano-feminista de Ca la Dona.

Compartir