Inutilitzar els cadenats de la persiana amb silicona, col·locar embotits i grassa de porc -aliments prohibits pel llibre sagrat de l’Islam, l’Alcorà- a la façana del local i enganxar cartells amb consignes com “Stop islamización de Europa”. Aquestes són algunes de les 30 accions “significatives” que recull l’escrit d’acusació de la Fiscalia on es demana fins a 10 anys de presó per als membres de Democracia Nacional que, presumptament, van atemptar contra un centre de culte islàmic al carrer Japó, ubicat al barri de la Prosperitat de Nou Barris.
Els fets als quals fa referència l’escrit van succeir de forma sistemàtica, amb una freqüència setmanal, durant l’any comprès entre els mesos de març de 2017 i 2018, mentre la Comunitat Islàmica de Nou Barris habilitava el local que es convertiria en oratori. Ara el fiscal especial per als delictes d’odi i discriminació a Catalunya, Miguel Ángel Aguilar, acusa 15 persones d’haver-los comès i de diversos delictes com coacció per exercir el dret fonamental a la llibertat de culte, amenaces greus i lesions.
10 anys per a Bruguera
Entre les acusades destaca Albert Bruguera, que fou màxim dirigent a Catalunya del partit xenòfob i d’extrema dreta Democracia Nacional. La fiscalia demana 10 anys de presó per a ell. Per a l’excap de les joventuts del partit, Juan de Haro, i per a la resta de persones acusades demana penes que van dels tres als sis anys de privació de llibertat. L’escrit apunta que cap d’elles resideix a Nou Barris. Les entitats veïnals, que donaren suport a la Comunitat Islàmica del districte, ja van denunciar aquest fet quan es produïen els atacs i van acusar l’extrema dreta d’infiltrar-se per promoure l’odi cap a la població musulmana.
El perfil que dibuixa la fiscalia de les acusades respon a persones “amb una estètica i simbologia relacionada amb grups skinheads”. Neonazis que, segons l’escrit d’acusació, en una concentració no comunicada a la porta de l’oratori van aixecar el braç en forma de salutació romana al crit de “heil Hitler” i van llençar ous i ampolles de vidre de begudes alcohòliques -també prohibides per l’Alcorà- contra la persiana del local. Aquell dia la policia va haver d’intervenir per protegir la integritat de les persones que es trobaven a l’oratori.
Plataforma per Catalunya
El periodista especialitzat en extrema dreta Xavier Rius explica que la reiteració i la contundència dels fets van fer que es consolidés el delicte d’odi. “No sé com ells mateixos no es van adonar que els cauria una imputació”, afirma. Rius considera que el jutge condemnarà a penes de presó aquells que ja tenien antecedents, com Bruguera. Al periodista li xoca que l’escrit d’acusació hagi omès el paper que va tenir l’extinta formació política d’extrema dreta Plataforma per Catalunya en la campanya de rebuig contra l’oratori. Indica que Jordi de la Fuente i Pablo Barranco, dos exmembres del partit, van ser els primers actors externs que es van deixar veure al barri i que van mostrar pancartes de rebuig durant les cassolades i concentracions contra la mesquita.
Plataforma per Catalunya va saber moure’s al límit de la línia vermella que divideix el que és delicte d’odi del que no. El 2018, en declaracions a dos estudiants, l’exsecretari d’organització de Plataforma per Catalunya, l’esmentat Jordi de la Fuente, explicava que una de les accions que van dur a terme va ser supervisar els missatges que mostrava el veïnat detractor perquè no cometés delicte d’odi. “La seva aplicació és perillosa perquè pot ser una aberració contra la llibertat d’expressió”, deia. Tot i que cap de les acusades era membre de Plataforma per Catalunya, no es pot qüestionar que la formació també va alimentar el rebuig contra l’oratori i la població musulmana del districte.
Les persones que van defensar el dret de la Comunitat Islàmica de Nou Barris a disposar d’un centre de culte han rebut amb alegria l’escrit d’acusació, el qual prova que hi havia una base jurídica per condemnar els perpetradors dels atacs xenòfobs. Aquestes persones van coordinar les seves accions de suport a través de les entitats veïnals, que van firmar un manifest a favor de la mesquita. El 27 d’abril de 2018 es va organitzar un acte de presentació de l’oratori al barri a la plaça Ángel Pestaña i una jornada de portes obertes, que van tenir una gran acollida i tenien com a objectiu fomentar la convivència.
Les entitats ho celebren
La xarxa 9 Barris Acull va assistir i assessorar la Comunitat Islàmica del districte durant tot el procés d’obertura del centre. Per això els grups xenòfobs la van tenir en el punt de mira. La Pitusa (Lourdes Ponce), que és membre de la xarxa i va ser víctima d’amenaces i d’agressions -les quals es recullen a l’escrit d’acusació-, afirma que “estan encantades amb el text de la Fiscalia i amb la implicació i el compromís del fiscal”, amb qui es van reunir juntament amb la resta d’actors del barri implicats. Ella, que no es va deixar acoquinar, explica que un cop publicat l’escrit els pocs veïns que encara mantenien pancartes en contra de l’oratori als seus balcons les han retirades.
“Nosaltres no desitgem el mal a ningú, però va passar el que va passar i la Fiscalia actua”, afirma en relació amb l’escrit d’acusació el vicepresident de la Comunitat Islàmica de Nou Barris, Abdelaziz Elblout. Explica que ara estan molt bé i ja no tenen problemes amb el veïnat; l’oratori s’ha integrat al barri i ha trencat els estigmes. L’entitat realitza tasques com repartiment de menjar per ajudar les persones més desfavorides, sense importar la seva religió.
Pel maig van celebrar l’Id al-Fitr -la festivitat que marca la fi del Ramadà- a la Plaça Major de Nou Barris seguint els protocols sanitaris de control de la Covid-19. L’acte, obert a tothom, va demostrar un altre cop que la discriminació no té cabuda, tot i els intents de l’extrema dreta perquè no sigui així. La posició de la Fiscalia ho ha refermat en aquest cas, indicant que aquells que exerceixen i fomenten l’odi no poden quedar impunes.