L’anomenat Triangle Golfo és una zona del barri del Parc i la Llacuna del Poblenou que s’ha popularitzat com a punt de trobada per fer botellots i festes a la via pública. La gent es concentra al voltant de bars i locals d’oci nocturn en una àrea que comprèn els carrers de Pere IV, Almogàvers, Pallars i Pamplona, entre d’altres. El fenomen es va agreujar arran de la pandèmia i els veïns afectats asseguren que no poden dormir pel soroll que hi ha al carrer durant la nit.

Les estadístiques evidencien el malestar dels residents. Segons un informe del departament de Medi ambient de l’Ajuntament, al Triangle Golfo se superen els límits acústics establerts a la nit. Mitjançant sonometries recollides entre els mesos d’octubre i desembre del 2022, es va observar que als carrers de Pere IV, Almogàvers i Pamplona se sobrepassaven els decibels permesos en horari nocturn. El document afegeix que “cal elaborar i aprovar un pla específic de reducció de soroll”.

A més, el Triangle Golfo és la zona de la ciutat amb més denúncies vinculades a l’oci nocturn. Entre setembre del 2021 i abril del 2022, va acumular 3.780 multes per beure a la via pública i 405 per fer les necessitats al carrer. Els veïns testimonien la degradació dels carrers a través de vídeos i imatges publicats a les xarxes socials, on mostren les seves troballes: restes d’ampolles, vòmits i pixums.

Una de les mesures preses per l’Ajuntament va ser tancar els supermercats 24 hores a la nit, de dimecres a diumenge, els dies que més aldarulls hi ha. L’objectiu era reduir la compra d’alcohol, però els veïns consideren que aquesta no és una actuació eficaç, ja que la majoria de gent que hi va a fer botellots ja porta la beguda de casa. També denuncien la manca d’acció per part de la Guàrdia Urbana a l’hora de sancionar els incidents.

“Ens sentim deshumanitzats, amb pèrdua de sobirania dins de la nostra llar”, descriu Jerónimo Lorenzo, un veí que ha hagut de canviar d’habitació per evitar el soroll i poder dormir. Membre de SOS Triangle Golfo -una plataforma veïnal nascuda per denunciar la problemàtica-, manifesta que les polítiques preses fins ara per l’Ajuntament i el Districte de Sant Martí són insuficients. “Demanem el compliment de la normativa i la garantia del dret a dormir”, exposa l’activista, que assegura que han perdut “tota la confiança” en el Districte i manté que PSC i Comuns “no estan fent un acompanyament a la violència” que reben. Lorenzo també reclama més implicació als càrrecs polítics: al regidor del Districte, David Escudé, i a la consellera de barri, Sílvia Casorrán.

Tancament perimetral de la zona

SOS Triangle Golfo proposa establir un tancament perimetral de la zona des de les 23 hores i amb l’accés controlat per la Urbana. La mesura, diuen, evitaria la concentració de gent al carrer i l’accés a la zona amb ampolles d’alcohol. L’AV del Poblenou s’uneix a les reivindicacions i exigeix que es prenguin les accions necessàries per garantir el descans. “Volem una ciutat on es pugui dormir, però també que permeti a la gent jove expressar-se i viure plenament”, conclou l’entitat.

Compartir