Qui fa aquesta afirmació és Dolça Valero, educadora social i psicopedagoga, coordinadora del restaurant de l’escola de cuina Cruïlla al punt, un projecte que va obrir portes ara fa un any a la zona nord de Nou Barris. Al menjador, a la vegada que ofereixen cuina mediterrània a les persones que viuen i treballen a la zona, hi adquireixen pràctica laboral una cinquantena de joves “amb motxilles molt pesades de fracàs escolar, de situacions familiars greus, de pobresa extrema i altres dificultats afegides, però que volen fer alguna cosa valuosa amb les seves vides”.
Segons dades municipals, el districte de Nou Barris i molt especialment la zona nord (Torre Baró, Vallbona i Ciutat Meridiana), tenen històricament la renda familiar més baixa de la ciutat i l’atur entre els joves de 16 a 29 anys és un 60% superior a la mitjana.
Dolça està vinculada a Nou Barris des de fa 20 anys, com a veïna i com a treballadora de diferents projectes socials, primer en la Fundació Pare Manel i més tard a la Plataforma d’Educació Social Cruïlla.
Assegura que, encara que han millorat algunes coses, el barri on s’ubica l’escola continua sent una zona oblidada de la ciutat que “només surt a les notícies per situacions desagradables, com els desnonaments”, i per això, “un projecte com aquest engrandeix el barri. I ho dic com a veïna, no com a educadora”.
L’escola restaurant és el resultat de l’experiència acumulada durant anys pels diferents projectes de formació i inserció laboral per a joves desenvolupats per la Plataforma d’Educació Social Cruïlla-Salesians Sant Jordi, que és l’entitat que impulsa aquest projecte juntament amb la Fundació Jovent.
Explica Dolça que els projectes formatius en diferents professions que porten desenvolupant des de fa anys no acabaven d’assolir l’objectiu final de la inserció perquè, un cop acabada la part educativa, “els joves arribaven al món laboral i no trobaven gent que apostés per ells”.
Amb l’experiència de tots aquests anys i aprofitant l’especialització que havien adquirit l’últim lustre en el ram de l’hostaleria, van proposar crear una petita empresa en la qual els joves poguessin practicar i adquirir una experiència laboral important per al seu currículum.
D’altra banda, el projecte inclou una visió comunitària: “Que veïns i entitats puguin fer ús d’aquest espai com un equipament més, al seu abast”. De fet, aquesta és una zona amb carències en restauració i el local, segons la Dolça, permet que les famílies que vulguin sortir a menjar un cap de setmana no hagin d’agafar el metro o el cotxe per “anar a Barcelona”, com moltes persones continuen dient.
El local és acollidor, còmode, funcional, elegant i modern. Dolça explica que al principi “havia persones que no s’acabaven de creure que aquest era un local per a la gent, i preguntaven si podien passar”.
La dificultat inicial més gran del projecte va consistir precisament en aconseguir un local adient. I el problema va quedar resolt després de dos o tres anys de negociacions amb l’Ajuntament, que “va acollir molt bé la proposta i va apostar-hi”, oferint-los en qualitat de cessió un dels nous locals de l’entorn de la plaça dels Eucaliptus, just a la sortida del metro de Torre Baró-Vallbona.
Aquest any són 54 els joves, de procedències molt diferents, que han realitzat pràctiques en el restaurant. Els 30 que participen en el Pla de Formació i Inserció en hostaleria fent classes en el centre Cruïlla d’octubre a abril i 24 nois i noies que participen en els cursos que s’organitzen a l’estiu, de maig a setembre (a l’agost es tanca). A més, hi ha quatre alumnes amb contracte laboral per als caps de setmana.
Tots ells acompanyats per dos professionals de l’hostaleria, un a la sala i l’altre a la cuina, seleccionats “per la seva sensibilitat cap al món educatiu i cap al perfil de joves amb els quals treballem”. “Amb la seva ajuda, els educadors hem pogut aprendre a gestionar el restaurant i ells han après a ser una miqueta educadors”.
Arrelada als barris, als quals estima profundament, Dolça defensa les polítiques socials que s’estan desenvolupant a la zona, especialment des de fa quatre anys: “per exemple, el Pla de Barris, una iniciativa espectacular”. En aquest sentit, a la nova administració sorgida de les recents eleccions municipals li demana que continuï amb aquestes polítiques: “ens fa por que no sigui així”.