Volen que ens limitem a pregar i preguntar

La Favb va celebrar el 4 de maig la 52a assemblea general. Es preveia que seria de perfil baix, però vet aquí que l’alcalde Collboni, l’espasa titular, no s’hi va presentar i va cedir els estris per torejar a un peó incorporat recentment a la quadrilla. Parlant en termes taurins, ens referim al regidor Lluís Rabell.

Va passar que Rabell, davant l’estupefacció dels assembleistes, va anunciar que enguany no hi hauria Pla d’Actuació Municipal (PAM). Paradoxalment, el lema de l’assemblea era “Sense participació, no hi ha democràcia”. Per sortir del pas, Rabell -expresident de la federació veïnal, avui convers
a les files socialistes- va sortir-se per la tangent: “A partir d’avui ens veurem freqüentment”.

Consensuar el procés de participació del PAM va costar massa com perquè ara aquest mecanisme se suprimeixi de cop i sense demanar el parer de ningú.

La participació és l’assignatura pendent de la democràcia municipal. Pocs polítics se l’han creguda. Avui ens toca parlar dels socialistes, els qui governen. Mai oblidaré el dia de la presa de possessió del primer ajuntament democràtic, quan Pasqual Maragall, llavors regidor, ens va dir: “A partir d’ara ens hem de veure molt”. Vam trigar mesos a veure’ns, i va ser per reclamar-li el dret a vot en els plens, que ens negaven.

Amb Narcís Serra d’alcalde, el moviment veïnal ens vam reunir poques vegades amb ell. Si li exigíem poder dir la nostra, sempre repetia el mateix mantra: “Els que hem estat escollits per governar hem estat nosaltres”. No entenia res. O potser ho entenia massa.

Es pot governar i, alhora, reconèixer el teixit associatiu i facilitar-li la participació. Nosaltres no volem governar, volem participar. El Reglament de Participació va fer curt els primers anys de democràcia. Se’ns va reconèixer el dret a demanar la paraula en tots els punts de l’ordre del dia dels plens de districte. Ara només se’ns deixa intervenir en l’apartat de precs i preguntes -menys a Nou Barris, on les entitats no van acceptar la rebaixa-. Volen que ens limitem a pregar i preguntar.

Compartir