L’Ajuntament té pressa per girar el full de la Copa Amèrica

El Parlament de Catalunya va votar al novembre en contra de la proposta de la Plataforma No a la Copa Amèrica, que havia recollit la CUP i que proposava que la Sindicatura de Comptes audités els números de la Fundació Barcelona Capital Nàutica, l’entitat gestora dels fons públics vinculats a l’organització de la 37a Copa Amèrica de vela, que va tenir lloc del 22 d’agost al 19 d’octubre a Barcelona. Hi van votar en contra PSC, Junts i PP,
i Vox es va abstenir. A favor, hi van votar ERC, els Comuns i la CUP.

La Plataforma No a la Copa Amèrica havia fet mesos abans una primera ronda de reunions amb diferents partits -excloent Vox i Aliança Catalana- i llavors, per a la seva sorpresa, tots es van mostrar favorables a l’auditoria, inclòs el PSC. Però en la següent fase de negociació els posicionaments van ser ben diferents. “El PSC es va tancar en banda i Junts va dir que estaven a favor de la transparència, però que no volien que ho portés la CUP. I el PP només s’obria a una abstenció”, explica Albert València, portaveu de la Plataforma. “No es perd res perquè s’investiguin els comptes de la Copa Amèrica i es tregui l’aigua clara de si s’ha fet tot correctament. Ara, però, sembla que hi hagi alguna cosa a amagar; que no seria sorprenent, ja que s’han posat 80 milions d’euros de despesa pública que no estaven justificats”, afegeix València.

La inversió pública inclou tant les donacions a la Fundació Barcelona Capital Nàutica com la Regata Cultural -la programació d’activitats culturals i gastronòmiques vinculades a la competició esportiva-, la polèmica cerimònia inaugural -que va tenir un cost de 2,5 milions d’euros-, les campanyes de comunicació del Consistori barceloní o la despesa extra en neteja i seguretat, per la qual cosa fer un càlcul total es fa difícil.

Encara que l’auditoria no tiri endavant, la Plataforma té una altra via per recórrer: el passat 7 d’octubre, va presentar una denúncia a l’Oficina Antifrau de Catalunya perquè investigui l’ús de recursos públics en el macroesdeveniment, que ha estat admesa a tràmit i que es troba en fase de recapitulació d’informació i validació documental. Si hi troben irregularitats, elevaran el cas al Ministeri Fiscal, que obrirà una causa en l’àmbit judicial.

Poca afluència de públic

La Copa Amèrica no va assolir, ni molt menys, els 2,5 milions de visitants que la Fundació Barcelona Capital Nàutica havia previst, basant-se en un estudi encarregat a la Universitat Pompeu Fabra. Com a molt, l’Ajuntament va parlar a mitjans d’octubre de 1,6 milions de persones. Unes xifres difícils d’assolir tenint en compte que, segons l’Institut Nacional d’Estadística, la ciutat va tenir al setembre menys visitants que el 2023 i a l’octubre va registrar un 2,1% menys de pernoctacions. Només calia passejar-se per la fan zone per comprovar la poca afluència de públic per seguir la regata. A més, “es va comptabilitzar com a assistent a l’esdeveniment qualsevol veí que passava per allà”, recorda Esther Jorquera, veïna de la Barceloneta i portaveu de la Plataforma.

La competició va provocar malestar en el veïnat, sobretot per l’ocupació de l’espai públic i perquè va suposar, entre d’altres coses, haver de reduir els dies de festa major del barri i que els infants es quedessin sense la fira d’atraccions que s’instal·la al passeig de Joan de Borbó. “Ens ha semblat una presa de pèl. Des de la gent que havia de venir i que finalment no ho va fer -que per a nosaltres millor, perquè el barri va estar més tranquil-, fins als diners de tothom que s’han invertit en una competició elitista per a quatre rics, amb la falta que fan per a la sanitat, l’educació i l’habitatge”, denuncia María del Pino, presidenta de l’Associació Veïnal de l’Òstia.

Tampoc no s’han complert les expectatives de més de 1.200 milions d’euros de beneficis, ni la generació de 19.000 llocs de treball. “Es va creure que això seria la rehòstia, que vindrien molts turistes
i que restaurants i comerços estarien plens, i és absurd, perquè aquesta gent va a altres zones de luxe”, recorda Del Pino. “A la fan zone de la plaça del Mar, vam oferir que les barres les gestionés la restauració local, però els organitzadors ens van dir que no, perquè tenien un conveni amb els patrocinadors”, explica el vicepresident de l’Associació Veïnal de la Barceloneta, Manel Martínez.

També es va crear un Pla de Mobilitat per a l’ocasió, “que no va caldre fer servir”, exposa Jorquera. “Anaven a posar parades de bicicleta i busos llançadora. Una barbaritat. I en canvi, no arreglen els problemes de mobilitat que tenim en el dia a dia, ni la manca d’accessibilitat d’alguns carrers. Es van afanyar a fer obres al barri i al Port Olímpic: van posar un carril bici, van asfaltar els carrers per fer una rentada d’imatge, per justificar els suposats beneficis de la Copa Amèrica, però la realitat és que eren obres que ja estaven pressupostades, però que no s’havien executat”, conclou Jorquera.

Ningú content

Un cop es va acabar la Copa, d’un dia per l’altre es van desmuntar la fan zone de la plaça del Mar i el Race Village del Moll de la Fusta, i es va deixar l’espai públic com si res no hi hagués passat. Aquell dia, el Consistori va valorar l’esdeveniment com un èxit, però, curiosament, en menys de 24 hores va anunciar que la regata no repetiria a Barcelona. “L’Ajuntament va proposar al director executiu de la Copa Amèrica, Grant Dalton, que es repetís la competició però sense posar-hi diners públics, i ens consta que ell es va enfadar moltíssim i va marxar de la reunió”, assegura València. El 22 d’octubre, Dalton va fer un comunicat on deia que marxaven de Barcelona perquè la ciutat era massa petita. “Com que a tothom li interessa el relat de quedar bé i de bona entesa, l’Ajuntament li va atorgar el títol honorífic d’Amics de Barcelona”, conclou València.

Compartir