El Centre Social de Sants reivindica el seu local històric

El Centre Social de Sants, una de les associacions veïnals més antigues de la ciutat, demana recuperar la gestió del local històric del carrer d’Olzinelles número 30. L’entitat va haver d’abandonar-lo provisionalment el novembre del 2022 per unes obres integrals de l’edifici, que s’espera que finalitzin a final del pròxim mes d’abril. Tot i això, no preveu tornar a la seva seu fins al setembre, un cop completada la instal·lació d’aigua i llum i la concessió de llicències. L’Ajuntament, però, proposa a l’associació tornar a l’espai -de propietat municipal- amb una gestió compartida amb altres entitats, un model diferent del que hi havia abans de la reforma, quan el Centre Social n’era l’únic responsable. El Districte de Sants-Montjuïc vol crear un hotel d’entitats: “Però no ens expliquen com seria aquesta cogovernança ni qui hi participaria”, lamenta la presidenta de l’associació veïnal, Susanna Reigada, que descriu el projecte com a “confús i poc definit”.

El Centre Social planteja un model de gestió cívica, “que permet gestionar un espai, que esdevé públic, per a entitats veïnals i el barri, amb un pressupost assignat”, explica Reigada, que manté que el rebuig del Consistori al projecte veïnal és “frontal”. “El qualifica de feble i argumenta que altres entitats també necessiten espais”, afegeix. En relació amb això, Reigada és clara: “O no ens coneixen o no volen fer-ho, perquè nosaltres ja hem gestionat aquest espai compartint-lo amb altres entitats”. “[Amb el PSC al govern], ens vam trobar amb un canvi de mirada: el Consistori està revisant les gestions cíviques. El model no li agrada perquè deixa en mans del barri i el veïnat la gestió de l’espai públic”, conclou. A Sants, hi ha dos exemples reeixits de gestió comunitària: La Lleialtat Santsenca, un equipament municipal dedicat al foment de la cultura, el veïnatge i la cooperació, i el Secretariat d’Entitats de Sants, Hostafrancs i la Bordeta, una federació d’entitats d’aquests barris, formada per associacions veïnals i comerciants, entitats culturals i esportives, esplais i agrupaments.

El nou edifici tindrà 1000 m², dels quals el Centre Social de Sants disposarà de 200. La resta de sales es destinaran a altres entitats, tot i que encara no s’ha concretat quines. “No sabem si podríem compartir espais, si aquestes entitats hi serien presents diàriament”, es pregunta Reigada. De moment, l’Ajuntament ha anunciat que assumirà les despeses de llum i aigua, i que assignarà un conserge i una persona de neteja, però que la resta dels costos aniran a càrrec de les entitats.

L’edifici feia anys que patia problemes estructurals i des del 2007 estava apuntalat. Quan va començar el projecte de reforma, l’associació veïnal mantenia una relació fluida amb el Districte i, de fet, va participar en la redacció del pla funcional de l’equipament i en el concurs d’idees convocat per al disseny. Per això assenyalen que la rehabilitació no és compatible amb la cogovernança que ara proposa l’Ajuntament, ja que es va concebre per
a una gestió única que assegurés la continuïtat del projecte anterior.

“Punt de trobada” per a les entitats

El Centre Social de Sants -ubicat provisionalment a l’avinguda del Carrilet número 8- vol mantenir la filosofia que l’ha caracteritzat sempre: “Ser un espai obert, que no només organitza les seves activitats, sinó que també serveix de punt de trobada per a altres entitats del barri; ser un nexe per a les reivindicacions veïnals i un suport per a les persones en situació vulnerable”, argumenta Reigada.

L’associació va difondre al mes de desembre un manifest de suport al qual ja s’han adherit més de 400 persones i una cinquantena d’entitats. En l’actualitat, estan parlant amb diferents partits polítics i, de moment, compten amb el suport dels Comuns i la CUP. El Centre Social portarà la problemàtica al Consell de Barri i, després, farà una presentació oficial al veïnat per mobilitzar les entitats i pressionar el Districte perquè reconsideri la seva posició.

50 anys de lluita veïnal comunitària

Tot va començar quan el 1970, en ple franquisme, dos grups de veïns es reunien de forma clandestina a les parròquies de Sant Medir i Santa Maria per millorar la situació d’escassetat de recursos públics que patia el barri. Els mossens es van involucrar en les reunions i els van ajudar a trobar un local. Van demanar a l’Arquebisbat de Barcelona que els cedís el del carrer d’Olzinelles 30, que llavors no es feia servir.

Des de la creació, el 1971, i fins ara, l’associació no només ha dut a terme les seves activitats, sinó que ha acollit entitats consolidades al barri, com ara La Troca, una escola comunitària de formació permanent creada el 2017 i que promou l’educació en competències bàsiques del veïnat i millora l’autonomia de les persones adultes.

El Centre Social també ha estat clau en la recuperació d’espais emblemàtics del barri, com ara l’Espanya Industrial, el Vapor Vell, les Cotxeres de Sants
i, més recentment, Can Batlló.

Compartir