Tot i que es va jubilar fa dos anys, Josep Pau Ferrándiz Prats, conegut com a Pepus, no ha deixat de banda un activisme que va començar de molt jove i que avui encara manté ben viu al costat dels iaioflautes o amb la seva tasca a l’Associació de Veïnes i Veïns de Prosperitat, barri al qual va arribar l’any 1977. Va néixer el 1954 a unes masies que ja no existeixen a Virrei Amat, al costat de l’església de Santa Eulàlia de Vilapicina, i sempre ha estat vinculat al moviment veïnal. Primer a l’antiga AV Turó de la Peira, Vilapicina i Ramon Albó -avui AV Turó de la Peira-, després a l’AV Trinitat Vella i posteriorment a Prosperitat. Amb 14 anys va començar a treballar en una empresa de maquinària d’arts gràfiques on era ajustador matricer i també estudiava a l’Escola Tècnica Professional del Clot, on aprenia electromecànica. A la feina i els estudis hi afegia la seva activitat a l’Agrupació Escolta de Trinitat Vella. El sobrenom de Pepus li van posar allí i des d’aleshores l’ha acompanyat.
Són els anys 60 del segle passat, els darrers d’una dècada que encara es trobava sota el franquisme, però amb focus creixents de resistència com l’Escola del Clot la qual, com altres centres de formació, era un punt important del moviment obrer. Ferrándiz militava a la Jove Guàrdia Roja, el sector juvenil del Partit del Treball de Catalunya, i va ser detingut el 1971 arribant a passar un mes a Via Laietana i un any a la presó Model. Com assegura, “va ser dur, però teníem una gran voluntat i estàvem segurs que teníem la raó. Vam patir allò amb molt de sofriment, però amb molt d’orgull i amb la sort que teníem a la Model, que al pres polític se li tenia un respecte”.
Va fer tot tipus de feines fins que l’any 1991 es va incorporar a Parcs i Jardins a través d’una oferta pública d’ocupació. Era auxiliar jardiner, va afiliar-se al sindicat UGT i va formar part del comitè d’empresa. També va realitzar estudis de Tècnic de Prevenció en Riscos Laborals en grau mig i llavors fou delegat de prevenció. “Hem passat per tots els camps perquè la lluita i la defensa d’un servei públic de qualitat i de servei a la ciutadania van implícites”.
Sempre implicat en causes diverses, una qüestió que el preocupa i ocupa ara són els efectes de les radiacions electromagnètiques sobre la població. Tot va començar uns anys enrere quan era vocal de medi ambient a la Favb i al Casc Antic els veïns desconfiaven de la telefonia mòbil en un moment en què començaven a instal·lar-se antenes als edificis. Com diu Pepus, “com que també sóc tècnic de prevenció en riscos laborals, una de les coses que més m’ha preocupat són els efectes de les radiacions en l’ésser humà. I sóc partidari del principi de precaució, que engloba moltíssimes propostes en una lluita que és llarga i constant”.
Avui hi ha una plataforma a Catalunya que es va muntar mitjançant la Confavc per abordar el tema de les radiacions electromagnètiques de la telefonia mòbil, però també dels comptadors de la llum de nova generació. “Això també es farà amb els comptadors de l’aigua i el gas, és a dir, cada vegada tindrem més radiacions dins de casa. L’objectiu prioritari que tenim és com a mínim paralitzar la instal·lació d’aquest tipus de comptadors, com ja s’ha fet a Alemanya. Una altra de les coses que demanem és la derogació de la llei actual i fer una de nova, d’acord amb la resolució 1815 del Parlament Europeu, que demana el principi de precaució i dóna unes normatives per fer. Creiem que això és fonamental per protegir la ciutadania”.
I és que “no estem en contra de la tecnologia, però sí que creiem que se n’ha de fer un ús adequat, i en aquests moments estem saturadíssims de radiacions, cosa que passarà factura a la salut de molts ciutadans”. Un fet a tenir en compte és que aquestes radiacions no afecten tothom de la mateixa manera, ja que hi ha gent que és electrosensible i, per tant, hi té una predisposició. Segons Ferrándiz, “hi ha un percentatge de la població (8-10) que és electrosensible i no ho sap. Cada vegada estem més exposats perquè hi ha més antenes, ordinadors, aparells elèctrics i totes les instal·lacions elèctriques transmeten radiacions electromagnètiques.
L’avenç imparable i constant de les noves tecnologies i com la població les incorpora a la seva quotidianitat amb tanta rapidesa com arriben fa que potser no siguem conscients del que suposa viure envoltats d’aparells electrònics, especialment en el cas dels més joves. “Tothom fa servir la telefonia mòbil, que és indubtable que és un bon sistema de comunicació, però no en fem un ús racional. Tenim nanos que porten aparells electrònics des que són molt petits, amb una sobreexposició de radiacions que en un futur tindrà conseqüències”.
Amb un breu passeig per la Prosperitat es pot constatar que en Pepus és molt conegut al barri i diversos veïns el saluden pel seu sobrenom. I és el barri en si mateix i la seva gent allò que més li agrada de Prosperitat. “Som un poble, un poble gran, però ens coneixem tots. Igual que fem les lluites fem les festes (Prospebeach, San Xibeco…) i això fa que el barri es compenetri i que la gent que ve de fora no s’hi senti estranya”.