S’anticipa que la reforma de l’antiga presó Model trigarà uns deu anys en completar-se, però ja s’ha definit una primera fase de les obres que inclourà el memorial democràtic de la quarta galeria dels presos polítics, un institut escola, una escola bressol i una part dels 14.000 m² de zona verda previstos per al conjunt.

A l’Associació Veïnal de l’Esquerra de l’Eixample es mostren comprensius: “El projecte costa molts diners i és molt complicat, encara que m’agradaria que tot fos molt més ràpid”, explica Xavier Riu, vocal d’Urbanisme de l’entitat. L’activista es mostra complagut: “Aquesta vegada he sentit que el procés participatiu era real, que no era un d’aquests paripés que fan les Administracions. Vam arribar moltes entitats i centenars de persones amb punts de partida que arribaven a ser antagònics. I en un any i mig, vam arribar a un consens, cosa que em sembla una virguería. El projecte guanyador del concurs va acabar de resoldre el trenca-closques”, rebla.

Un cop encarrilada la feina, queden uns quants reptes. Riu considera que cal obrir processos participatius sectorials per concretar els projectes dels diversos espais, i s’ha de definir l’organització dels diferents col·lectius i entitats que coincidiran en l’antic complex penitenciari: “Aprofitar plenament les instal·lacions implica una certa gestió compartida. No cal fer una sala d’actes a cada equipament, sinó que cal que hi hagi unes sinergies. Com amb l’institut escola i el poliesportiu”.

El vocal d’Urbanisme de l’AV de Esquerra de l’Eixample també recalca la necessitat que, atesa la llarga durada de la reforma, s’ha de ser més ambiciosos amb el que es pot fer mentrestant: “Al llarg d’aquests anys, hem anat insistint que es poden fer més usos provisionals. S’han d’obrir més patis interiors i més sales per a usos del barri i de la ciutat. No podem tenir dues illes tancades durant una dècada”. De moment, l’Ajuntament ha avançat que preveu una dotació d’un milió d’euros per obrir la planta baixa i el primer pis de l’edifici d’Entença, i la tercera galeria de l’antiga presó. “Hi ha sis patis que cal anar recuperant per a la ciutat”, afirma Riu, i afegeix: “Tenim avançada una proposta per aconseguir un altre interior d’illa fàcilment, però els bombers no ho veuen clar”.

Diners per a l’institut escola

Moltes facetes d’aquest projecte polièdric tenen a veure amb competències municipals, però d’altres, com el centre d’atenció per a gent gran, depenen de la Generalitat de Catalunya.

Riu considera que “la pota autonòmica sembla la més feble”. “Afortunadament, l’àrea d’Educació de l’Ajuntament afirma que el Consistori avançarà els diners per construir l’institut escola si la Generalitat no els posa”, explica l’activista, que lamenta que la l’Administració autonòmica no hagi avançat en l’execució de dos equipaments penitenciaris a Barcelona, tot i que va rebre solars per fer-ho en el marc d’aquest projecte: “La ciutat ha de tenir un equipament penitenciari, per la ciutat, pels mateixos presos, pels advocats… Com a moviment veïnal, trobem molt egoista que tot s’externalitzi a Can Brians o allà on sigui”.

Compartir