La transformació de la Colònia Castells en un parc, comprès entre els carrers de Montnegre, Entença, Taquígraf Serra i Equador, al barri de les Corts, està més pròxima, després d’un procés molt dilatat en el temps. I és que aquesta zona arrossega ja decennis afectada, des del Pla Comarcal del 1953 i per la qualificació de zona verda del Pla General Metropolità (PGM) del 1976 de l’illa on s’ubicava aquesta colònia de casetes aixecades als anys vint del segle passat.
Un parc i un centre de memòria
El nou parc, de 9.600 m², està previst que prengui forma a partir del març del 2022, amb unes obres que s’allargarien un any i amb una inversió de tres milions d’euros. El projecte del parc inclou una plaça central rodona, horts urbans comunitaris i zones de jocs infantils i per a la gent gran, així com el manteniment d’onze casetes situades al passatge de Piera com a testimoni del que va ser i representar la colònia per al barri. “Considerem les casetes com una figura física del que havia estat la colònia, i pensem que tenen un valor històric”, explica Adela Agelet, secretària de l’Associació Veïnal de les Corts. “Aquí hi havia una colònia de gent treballadora, que vivia en cases petites que conformaven una xarxa de passatges on realment la gent passava el dia”, afegeix. L’estat en què es troben aquestes edificacions demana una rehabilitació molt important i, malgrat que encara no se n’ha concretat l’ús, Agelet considera que “haurien de ser un centre de memòria històrica”.
Durant el primer semestre del 2018, l’Ajuntament de Barcelona va convocar sessions de treball per definir el projecte del parc amb la participació de nombrosos veïns i entitats del barri de les Corts, que van optar, en la seva majoria, perquè aquest fos un espai eminentment verd. “Qualsevol formació de parc ha de prioritzar l’arborització, perquè d’espais per a vianants ja en tenim, a la ciutat, i molts. El parc ha de permetre una certa comunicació entre els carrers de Montnegre i Taquígraf Serra, i entre els carrers de Montnegre i Equador; aquesta idea el parc l’ha de contenir, però, després d’aquest espai per a vianants, la resta ha d’estar dedicat absolutament als arbres. I fins i tot dèiem que aquest parc fos com un petit jardí botànic del barri i que les escoles poguessin venir perquè les mestres ensenyessin a reconèixer els arbres als alumnes”, explica Agelet.
Veïns reallotjats
Amb l’enderrocament de bona part de les casetes que formaven el nucli de passatges de la Colònia Castells, els veïns s’han anat reallotjant en edificis pròxims de titularitat pública o bé han estat indemnitzats, segons el cas. Però encara n’hi ha que es troben immersos en aquest procés, com ara els del tram del carrer d’Entença. “Ara encara queda molt procés i molta gent afectada. Els veïns que ja estan reallotjats ho han estat en termes satisfactoris, però després de molts anys. Estaven preocupats perquè, allà on vivien, els habitatges s’estaven fent molt vells i no s’havien reparat, sobretot els que eren de lloguer, i el pas als nous edificis ha tardat molts anys”, rebla Agelet.