La Casa de la Premsa va servir l’any 1929 com a espai per acollir els i les periodistes que cobrien informativament l’Exposició Internacional que aquell any se celebrava a la capital catalana. De titularitat municipal, ha tingut diferents usos, però en els darrers 25 anys no havia tingut cap funció. Fa cinc anys, diferents associacions veïnals, a les quals es van sumar organitzacions de periodistes, van iniciar el camí per recuperar-la per al veïnat i vincular-la temàticament al consum crític de la informació. El projecte inclou la gestió del centre per part de l’Associació de la Casa de la Premsa, que acull tot el teixit social vinculat a la iniciativa: veïnat i organitzacions de periodistes.

Peça clau per dinamitzar el barri

Jordi Goñi, president de l’Associació de la Casa de la Premsa, indica que el futur espai encara està en fase d’avantprojecte i que, per això, està subjecte a canvis. Tot i això, es pot assenyalar que la planificació actual compta amb diferents àmbits: una sala de conferències, una de reunions i una altra d’exposicions. A l’avantprojecte també consta la creació d’un microestudi de televisió i de ràdio. “El barri del Poble-Sec és allargat: ja comptem amb el Centre Cívic El Sortidor a la meitat i dedicat a la cuina, i el Centre Cultural Albareda a la zona a prop del mar i dedicat a les arts i la música. Ens faltava un de pròxim a l’àrea de la plaça d’Espanya”, indica Goñi. Hi haurà també una biblioteca, en la qual està realitzant una important inversió el Consorci de Biblioteques de Barcelona.

En l’actualitat, els membres de l’Associació de la Casa de la Premsa tenen cedida una sala rehabilitada -amb capacitat per a 50 persones- que fan servir “per a reunions i activitats”, assenyala Gil Toll, secretari de l’associació, tot i que la pandèmia els ha portat a realitzar moltes activitats online. Darrerament, també s’han implicat amb el barri: el passat 17 d’octubre van col·laborar a l’esdeveniment Viu Montjuïc per promoure els equipaments culturals de la muntanya, per a la promoció del qual es va elaborar la publicació Diari de Montjuïc.

També s’han realitzat xerrades sobre la informació i la comunicació amb joves i gent gran, s’ha publicat la revista il·lustrada Memòria, en la qual es parla de la repressió que va patir la premsa durant el franquisme i la transició, i s’ha organitzat la Ruta de la Premsa. Aquest recorregut és “un passeig des de la Casa de l’Ardiaca fins a la Casa de la Premsa, que té parades a l’Esquerra de l’Eixample i la Rambla, on hi havia hagut seus dels diaris de Barcelona. Tres hores d’itinerari i d’evocació dels temps passats per fer una reflexió crítica sobre els mitjans i el seu paper a la història”, afegeix Toll.

Recuperar i rehabilitar

El projecte, però, no estarà a ple rendiment fins passats uns anys. Recuperar l’edifici n’implicarà la rehabilitació, cosa que s’ha de fer respectant els valors patrimonials de l’estil modernista en el qual va ser construït. “Ara està en fase d’avantprojecte, però esperem que a final d’aquest mandat es puguin licitar les obres, i que aquestes es puguin executar al llarg del següent”, explica Toll, que afegeix que, “sent optimistes, es finalitzarà tot en quatre o cinc anys”.

Compartir