Eduard Sales

Tots els articles

  • El bel·licisme torna a Europa obrint el camí de nous conflictes

    El bel·licisme torna a Europa obrint el camí de nous conflictes

    Un bel·licisme inesperat s’ha instal·lat en les ments dels líders polítics europeus, i els països, amb poques excepcions -Irlanda, Malta…-, s’han llançat a fer una despesa militar desaforada. Aquesta histèria col·lectiva que la guerra es pot estendre per Europa ve motivada per la invasió d’Ucraïna per part de Rússia, i per la presumpció que Vladímir…

  • Les mútues de funcionaris, un perill per a la sanitat pública

    Les mútues de funcionaris, un perill per a la sanitat pública

    Les asseguradores van rebre entre 2022 i 2024 3.572 milions d’euros de finançament públic, uns 794 per afiliat i any

  • Marxa enrere al 30% d’habitatge protegit: els pobres no poden pagar la piscina

    Marxa enrere al 30% d’habitatge protegit: els pobres no poden pagar la piscina

    La modificació té una concepció classista que s’allunya de la mixtura social de Barcelona.

  • Recuperar el valor de la paraula i dotar de sentit la democràcia participativa

    Recuperar el valor de la paraula i dotar de sentit la democràcia participativa

    No sé si és la condició humana o el pes dels nostres ancestres, però abans, quan una persona et donava paraula, es segellava un compromís lleial. La cohesió social d’una comunitat es basava en aquesta confiança mútua. Temps era temps que aquest vincle es va trencar, i des de fa molt transcorrem de la desafecció…

  • Igualtat d’oportunitats i centres escolars d’alta complexitat

    Igualtat d’oportunitats i centres escolars d’alta complexitat

    Un Centre de Màxima Complexitat (CMC) és aquell en què la situació econòmica, personal i social de gran part dels alumnes fa que l’ensenyament i l’aprenentatge no siguin fàcils. La classificació es fa tenint en compte l’origen i el nivell d’instrucció i d’ocupació dels pares, i tractant d’identificar les famílies que es troben en situació…

  • Ens ha deixat Joan Bordetas, referent veïnal de Sant Antoni  i de la ciutat

    Ens ha deixat Joan Bordetas, referent veïnal de Sant Antoni i de la ciutat

    Sant Antoni és un barri un xic peculiar dins de la trama de l’Eixample barceloní: és relativament petit, amb uns límits molt marcats, el Mercat com a centre neuràlgic i una xarxa social destacada. Des de final del franquisme, quan el barri no existia com a tal i va néixer l’associació veïnal, Sant Antoni s’ha…

  • Barcelona té un deute ineludible amb Joan Bordetas

    Barcelona té un deute ineludible amb Joan Bordetas

    A la primavera del 2016, arran de la nostra crida desesperada per renovar el càrrec de tresorer de la Favb, la generositat de l’AV de Sant Antoni ens va permetre l’entrada del Bordetas a la junta. Amb la condició pactada, això sí, que mantindria la vinculació imprescindible amb la seva estimada associació veïnal. Poc podíem…

  • La política per als refugiats de la UE discrimina i vulnera els drets humans

    La política per als refugiats de la UE discrimina i vulnera els drets humans

    Segons les dades d’Acnur, des del febrer i fins al 9 de maig passat, quasi sis milions de persones (5.917.703) van travessar les fronteres d’Ucraïna fugint de la guerra. Es tracta de l’èxode més gran de persones a Europa des de la segona guerra mundial. Aquest article vol aportar dades i reflexions sobre com la…

  • Oriol Bohigas, mite i realitat

    Oriol Bohigas, mite i realitat

    La mort d’Oriol Bohigas -el 30 de novembre passat, quan estava a punt de complir 96 anys-, que va tenir un paper tan influent a la ciutat de Barcelona, a la cultura catalana i a l’arquitectura contemporània, va comportar, lògicament, elogis i homenatges merescuts. La seva omnipresència en tants àmbits i dècades ha fet que…

  • L’experiència emocional de la cura de familiars dependents

    L’experiència emocional de la cura de familiars dependents

    Josep, cuidador de la seva dona malalta d’Alzheimer, explica que ella era professora universitària, com ell, però que ara “s’ha tornat com un bebè petit” totalment dependent. La tendresa que inspira la comparació no amaga, però, la pena que acompanya a allò que vulgarment es diu: “Ha perdut molt”; ni el temps ni l’exigència que…

  • L’economia de Barcelona, cap a on anem?

    L’economia de Barcelona, cap a on anem?

    L’economia de Barcelona s’ha sustentat, com la de tota gran ciutat, en algun tipus d’activitat que li ha permès atreure recursos de l’exterior. Durant tot el segle XIX i bona part del XX, Barcelona va basar el seu desenvolupament en ser el centre (juntament amb Bilbao) de l’activitat industrial d’Espanya. Un país força tancat a…

  • La petjada ecològica de la tecnologia i la informàtica

    La petjada ecològica de la tecnologia i la informàtica

    Amb la digitalització, els ordinadors i els telèfons mòbils, ens pot passar el mateix que amb l’abundància aportada l’últim segle gràcies a la plètora de combustibles fòssils. Molta gent encara no se n’adona que la nostra civilització material només ha estat possible perquè en el curs dels segles XIX i XX la humanitat ha trobat,…